Medzi vynálezy, ktoré zmenili svet, rozhodne patrí chladnička. Možnosť uchovať potraviny dlhšiu dobu v perfektnej kondícii rozšírila nielen možnosti stravovania, ale aj spôsob nášho myslenia a plánovania. Už to nie je každodenný lov či zber, ale výlet do chladničky. Ako správne skladovať potraviny v chladničke?
Správne uloženie potravín má zmysel
Mnoho ľudí nad otázkou, ako skladovať potraviny v chladničke mávne rukou, ale vedzte, že dôvodov, prečo sa touto témou zaoberať, je mnoho. Skúsme si ich zhrnúť.
Trvanlivosť pod kontrolou. Pokiaľ tu panuje organizácia a nie chaos, máte prehľad nad tým, čo je kedy potrebné spracovať. Tým zabraňujete aj nepríjemným prekvapeniam v podobe plesní a kazenia potravín.
Úspora peňazí aj času. S predchádzajúcim bodom súvisí aj fakt, že správne uloženie potraviny vám ušetrí čas aj peniaze. Na prvý pohľad viete, ako na tom ste, a zbytočne nevyhadzujete zatúlané kusy, ktoré sa stačili pokaziť.
Efektívna čistota. Tým, že máte chladničku zorganizovanú, si tiež výrazne uľahčujete jej údržbu. Pokiaľ niečo rozlejete alebo vysypete, ľahko veci vyberiete a miesto umyjete. Navyše sa vyhnete nepríjemnému zápachu z toho, ako si tajne niečo bujnie v kúte chladničky, pretože vy ste si to nevšimli.
Práca s priestorom. Aj tá najväčšia chladnička sa časom stane „malou“. Tým, že sa naučíte pracovať s jednotlivými sektormi, budete schopní dobre odhadnúť, čo sa vám tam ešte zmestí a čo už nie. Navyše aj samotný priestor budete mať lepšie usporiadaný a nevzniknú nepríjemné hluché miesta.
Ako skladovať potraviny v chladničke
Prvým krokom je si osvojiť základné pravidlá, ako správne skladovať potraviny v chladničke. Rovnako ako v obchode, potraviny s najbližším dátumom spotreby by mali byť najviac na očiach, teda vpredu alebo hore v nádobe. Týka sa to najmä jogurtov, vajíčok, údenín a syrov. Aspoň raz za týždeň, alebo pri veľkom nákupe skontrolujte potraviny, ktoré tam už sú. Dôležitou otázkou je aj bezpečnosť. Umiestňujte potraviny tak, aby na vás pri otvorení chladničky nezaútočili vypadnutím. Môžu vás nielen zraniť, ale aj sa rozbiť alebo poškodiť vybavenie kuchyne a samozrejme urobiť poriadny neporiadok. Také spadnuté vajíčko, jogurt alebo fľaša s pivom vie napáchať veľa škody a umývanie chladničky (obzvlášť vstavanej) vám ukáže, koľko zákutí má a ako ťažko sa k nim niekedy môžete dostať.
Uloženie potravín a teploty
Chladnička má zóny (a nielen optické), ktoré majú rôznu teplotu vzduchu. Podľa toho by sme potom mali príslušné jedlá umiestňovať. Znalosť týchto zón vám ponúkne aj návod na uloženie potravín. Skúsme si ich zhrnúť.
Horná polica (cca 8 °C) – vhodná pre hotové jedlá, otvorené konzervované jedlá, marmelády alebo nátierky, vajíčka
Stredná polica (cca 5 °C) – mliečne výrobky a mlieko (aj otvorené), zákusky, rastlinné produkty (tofu, seitan…), obložené chlebíčky
Dolná polica (cca 2–3 °C, často nulová zóna) – čerstvé mäso, údeniny, potraviny so skorou dobou spotreby
Zásuvky (cca 3–5 °C) – ovocie a zelenina – výhodou je aj regulácia vlhkosti. Vhodné je aj tak umiestniť na dno napríklad papierovú utierku, kam sa zachytia drobné časti ovocia a zeleniny (korienky, lístky, kúsok šalátu…)
Dvere chladničky (cca 8–10 °C) – dochucovadlá ako kečup, sójová omáčka, ocot, dresingy, horčica, pivo, víno… Pozor na umiestnenie mlieka či vajec, hrozí rýchlejšie pokazenie.
Misy, misky, krabičky
Keď vieme, čo a kde je v chladničke vhodné na uloženie potravín, zostáva otázkou, do čoho potraviny umiestniť. Cestou do pekiel je voľné umiestnenie vecí. Hrozí ich pád alebo pomiešanie či vzájomné poškodenie. Vhodnejším variantom sú rôzne poháre, misky s viečkom, prípadne prepravky či dózy. Pozor by ste si mali dať na sklenené nádoby, môžu byť príliš ťažké a lepšie sa hodia napríklad do špajze alebo na uloženie cestovín. Skvelou voľbou môžu byť nádoby na vákuovanie. Vhodným pomocníkom sú aj silikónové viečka, ktoré zamedzia šíreniu vôní. V žiadnej domácnosti by nemala chýbať dóza na maslo.
Čo nepatrí do chladničky?
Rovnako dôležité ako odpoveď, ako skladovať potraviny v chladničke, je aj uvedomenie si, čo do chladničky nepatrí. Medzi základné tabu patria:
Citrusy (strácajú chuť aj farbu)
Pečivo (navlhne, lepšie je dať ho rovno do mrazničky, a to po porciách v uzavretých vrecúškach)
Cibuľoviny (problém nie je chlad, ale vlhkosť, pri ktorej majú tendenciu plesnivieť)